Asuntoyhtiön osakkeenomistajan vuokralainen oli aiheuttanut vesivahingon jäämällä suihkussa makaamaan kylpyhuoneen lattiakaivon päälle suihkun ollessa päällä. Vastaavia vahinkotapauksia on kerrostaloyhtiöissä sattunut lukuisia (eikä tietenkään pelkästään vuokralaisten vaan myös osakkeenomistajien itsensä aiheuttamina).

KKO:n ennakkopäätöksessä ei yllätä se, ettei vuokranantajaa katsottu asuntoyhtiöön nähden korvausvelvolliseksi. Osakkeenomistajan vastuu vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta edellyttää osakkeenomistajan omaa huolimattomuutta. Ratkaistussa tapauksessa vahingon aiheutuminen on selkeästi ollut osakkeenomistajan huolellisuusvelvoitetta ajatellen yllättävä ja ennakoimaton.

Kiintoisampaa ratkaisussa on perustelu (kohta 9) jossa linjataan osakkeenomistajan huolellisuusvelvollisuutta koskien vuokralaisen toimintaa:

”Osakkeenomistajalla on siten kunnossapitovastuu ja huolenpitovelvollisuus huoneistostaan myös silloin, kun hän on luovuttanut huoneiston vuokralaisen hallintaan. Korkein oikeus katsoo, että huoneistonsa vuokralle antaneen osakkeenomistajan on aiheen siihen ilmaantuessa huolenpitovelvollisuutensa perusteella huolehdittava siitä, ettei vuokralainen vahingoita asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvia kiinteistön osia, ja puututtava tietoonsa tulleeseen huoneiston epäasianmukaiseen käyttöön. Osakkeenomistaja voi kuitenkin tavallisesti luottaa siihen, että vuokralainen toimii asianmukaisesti, eikä osakkeenomistaja ole vastuussa sellaisesta vuokralaisen menettelystä aiheutuneesta vahingosta, josta hän ei ole tiennyt eikä voinut tietää tai jota hänen ei ole ollut mahdollista tavanomaisella huolellisella toiminnalla estää.”

On siis täysin mahdollista, että vuokranantaja joskus katsotaan asuntoyhtiöön nähden korvausvelvolliseksi vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta, mutta se edellyttää tässä yksilöidyn huolellisuusvelvoitteen laiminlyöntiä osakkeenomistajan toimesta.

Lue koko ennakkopäätös alla olevasta linkistä…

KKO 2016:33